5 Uitdagende Parfumnoten… En de beste gateway parfums om ze uit te proberen.

Naar mate je je meer verdiept in parfums zal je bepaalde parfum noten beginnen te herkennen. Sommige noten zoals vanille zijn heel herkenbaar en veel geliefd anderen wat minder.

Vandaag wil ik het hebben over vijf wat voor veel mensen meer uitdagende noten zijn en welke parfums ik je aanraad als mooie introductie tot die noten. 

1. Oud of Aoud of Agar hout

We beginnen met de meest angst aanjagende: Oud oftewel Agar hout.

Oud wordt gevormd als het kernhout van aquilaria-bomen met een soort schimmel besmet raakt. Naarmate de infectie vordert, produceert de boom een donkere aromatische hars met een rijke, muffe, houtachtige, noot-achtige geur die zeer gewaardeerd wordt in het Midden-Oosten. Echter, in commerciële parfumerie is de “oudh” nagenoeg altijd een nagemaakte synthetische noot.

Als intro parfum raad ik je aan om Oud Al Sahraa van Parfums Berdoues te proberen. Ik noem dit altijd mijn kantoor oud. Het is warm en kruidig, maar heeft een bepaalde luchtigheid waardoor het prima overdag, naar kantoor en zelfs in de zomer zou kunnen dragen. Deze luchtigheid maakt het ook de perfecte eerste oud parfum. 

parfum noten:

TOP: Italiaanse mandarijn

MIDDEL: Mirre

BASIS: Oud oftewel Agarhout

2. Leer

Ik denk dat de meeste van ons wel weten hoe echt leer ruikt en niet iedereen zou daar naar willen ruiken. MAAR, in parfums heeft de noot van leer het zelfde effect als een leren jasje op een outfit: het maakt het geheel net even wat stoerder. 

Dat effect is heel mooi merkbaar in Rogue van Rihanna. Dit is een helder en fruitige parfum dat zonder de leer noot, zich niet van andere typische meisjesachtige, lief en fruitige parfums zou onderscheiden.

parfum noten:

TOP: Citroenbloesem & Cyclamen

MIDDEL: Suede, Pruim, Roos & Jasmijn

BASIS: Patchouli, Vanille, Muskus, Hout Noten & Amber

3. Patchouli

De meningen over patchouli zijn op z’n zachts gezegd verdeeld. Sommige mensen haten het en anderen zijn er helemaal weg van. 

Patchouli heeft vele facetten. Het kan groen en kruidig ruiken of houtachtig of juist heel diep en zoet bijna als chocola ruiken soms. 

Als intro raadt ik je aan om Patchouli Blanc van Reminiscence te proberen. Zie het als een kleinere zusje van hun originele patchouli bom uit de jaren 70. In Patchouli Blanc is hun klassieke diep houtachtige patchouli met aldhyden, poederige noten en muskus gepaard om het heel zacht, vol en warm gevoel te geven. Eén van absolute mijn favorieten! 

parfum noten:

TOP: Steranijs & Aldehyden

MIDDEL: Poederachtige Noten & Hagedoorn

BASIS: Patchouli, Witte Musk, Sandelhout & Amber

4. Roos

Roos is een lastige noot voor veel mensen omdat ze het veelal met hum oma of nog erger potpourri associëren. Maar als je dat nog steeds van rozen luchtjes denkt, dan mis je uit op werkelijk prachtige parfums die roos op nieuwe manieren toepassen. 

Een mooi voorbeeld is en roos & vanille combinatie en in Zara’s Rose Gourmand vind ik het super mooi gelukt. 

parfum noten:

TOP: Roos

MIDDEL: Amber

BASIS: Vanille

5. Zout

Om eerlijk te zijn vind ik zout nog steeds een lastige noot in parfums. Waarschijnlijk omdat het vaak met waterige of aquatische noten wordt gecombineerd. Waar het wél voor mij werkt is als het met gourmands (denk vanille or caramel) wordt gecombineerd óf met warme houtachtige parfums waar het, net als bij leer, een bijzondere dimensie aan een parfum geeft. 

Als introductie tot dit soort parfums raad ik je Reveal van Calvin Klein aan. Hier is zout (samen met ambergris) echt de ster van de show en zo mooi in balans met de iris en sandelhout met een warm en zacht effect. Prachtig!

parfum noten:

TOP: Zout, Roze peper, Zwarte peper & Witte peper

MIDDEL: Ambergris & Iris

BASIS: Cashmeran, Sandelhout, Muskus & Vetiver

Volg @deparfumlade op Instagram om nog meer van mijn collectie te zien.