Online Parfums kopen wordt een Makkie met deze 5 Tips

Heb je weleens een parfum ‘blind’ gekocht? Dat is, een parfum gekocht zonder het ooit te hebben geroken? Klint riskant ja, maar door de diverse quarantaine maatregelen en beperkingen is het voor veel parfum liefhebbers een best aantrekkelijke optie geworden. Daarnaast heb ik ontdekt dat veel online parfum winkels voordeliger zijn dan die in de winkelstraten. Maar hoe voorkom je miskopen als je een parfum niet kunt ruiken voordat je het koopt? Hier zijn mijn tips voor voor succesvol ‘blind kopen’.

1. Ken jouw eigen parfum smaken

Houd je van fris of zoet of juist zware kruidige parfums? Je hebt een grotere slagingskans als je parfums kiest in een categorie waar je al van houdt.

Op veel parfum websites wordt aangegeven in welke categorie een parfum valt. Ook staat vaak aangegeven wat de meest prominente noten van welke noten het meest prominent zijn in het desbetreffende parfum. Staat deze informatie er niet bij of wil je meer weten over hoe bepaalde noten daadwerkelijk ruiken, check dan op fragrantica.nl. Fragrantica.nl is een online database en gemeenschap van parfum liefhebbers. Daar vind je de noten overzichten en reviews van letterlijk honderden als niet duizenden parfums.

Voorbeeld van een noten piramide.

Tip: Aan de grote van de noot afbeelding kan je zien welke noten volgens Fragrantica gebruikers het meest opvallend zijn.

2. Lees veel reviews

Op Frangrantica vind je ook informatie over de duurzaamheid en kracht van een parfum, maar ik vind de reviews over hoe andere mensen de geur ervaren nog belangrijker. De reviews zijn heel uiteenlopend en kunnen je daarom een betere totaal beeld geven van een parfum.

Een andere goede bron van informatie is YouTube. Er zijn wel honderden parfum reviewers op YouTube. Dus ongeacht wat je smaak is, er zit vast wel één of twee tussen met een vergelijkbare smaak, die parfums reviewen jou mogelijk zullen interesseren. Hier is een lijstje met een paar van mijn favorieten en wat je op hun kanaal kunt vinden.

  • Smelling Great Fragrance Reviews: Sebastian maakt videos met veel leerzame informatie over noten, parfumhuizen etc.
  • Eva Monroe: Eva heeft één van de mooiste perfum collecties op YouTube en haar hele vibe is zo relaxed, echt heerlijk om naar te kijken.
  • Soki London: Soki maakt veel thematische videos, waarbij ze mini reviews geeft van poplaire parfums met een bepaalde noot of van een bepaalde parfum huis.
  • Delicious Delights: Arlene van Delicious Delights heeft niet alleen een mooie collectie, maar zoveel samples dat ze van wel honderden parfums een uitgebreide review zo kunnen geven. Wat ik fijn vind aan haar videos is dat ze echt de tijd neemt om volledige review van een parfum geven.
  • Experiencing Fragrances with Amina: Amina heeft een bijzondere collectie van diepe zware geuren. Ze houdt bijvoorbeeld heel erg van leer in haar purfums. Je kunt op haar rekenen als je van buitengewone luchtjes houdt.

3. Stel een maximum budget vast

Nou kan je nog zoveel ‘huiswerk’ doen en tóch het kan altijd nog gebeuren dat een blinde aankoop tegenvalt. Spreek daarom met jezelf een maximum bedrag af voor blinde aankopen. Een bedrag waarmee je er okee mee zou zijn als het helemaal misgaat. Mijn maximum is rond de €40 met hier en daar een uitschieter naar €50.

En in het geval dat het misgaat, zou je het geurtje ook door kunnen verkopen (bijv. op Vinted) of iemand anders er blij mee maken. Mijn tip is ook om altijd het doosje bewaren van geurtjes waar je nog niet helemaal zeker van bent.

4. Koop alleen van betrouwbare winkels

Voor alles wat populair of veel gewild is, zijn er namaak producten op de markt. En dus ook voor parfums. Om er zeker van te zijn dat je parfums authentiek zijn, zou ik je aanraden om alleen van betrouwbare webwinkels te kopen.

Ik winkel zelf bij deze vijf online parfumwinkels en heb er alleen goede ervaringen mee:

LET OP: Websites als Ebay, Bol & Amazon zijn platforms voor individuele verkopers en kunnen dus niet garanderen dat je een authentiek product ontvangt. Ze kunnen wel wat kopersbescherming bieden, maar alleen achter af, als zaken niet in order blijken te zijn.

5. Maak gebruik van sample services

Met sample services kan je monsters van bepaalde geuren kopen voor een zacht prijsje. Dit biedt je de kans om een parfum goed uit te proberen, voordat je je committeert aan een hele fles ervan. Dit is zeker aan te raden voor duurdere niche parfums die anders veel te riskant zijn om blind te kopen.

Skins Cosmestics heeft een sample service waarbij je in hun online winkel voor €20 5 x 1.5ml van geurtjes waar je benieuwd naar bent, kunt bestellen. Direct met je bestellingsbevestiging ontvang je een voucher voor €10 korting als één van de geurtjes uit je sample set binnen 3 maanden daarna bestelt.

Parfumaria heeft een ook een sample service voor als je op zoek bent naar parfums met een bepaalde noot of thema. Zij maken een selectie van bijvoorbeeld 5 Oud parfums voor je, om te proberen. Ook bij hun krijg je een voucher voor korting bij het bestellen van een volle fles binnen (geloof ik) 2 maanden na aankoop van je sample set.

Parfumeurs zoals Sylvaine Delacourte en Mancera en Maison Francis Kurkdjian bieden ook sample services waar ik zelf gebruik van heb gemaakt en heel blij mee was.

Parfumado is een parfum abonnement waarbij je voor €14,95 per maand elke maand een nieuw parfum kunt uitkiezen om te proberen. Parfumado stuurt je een 8ml flesje van de door jouw gekozen luchtje aan het begin van elke maand, veilig verpakt met de post. Verzend kosten zijn inbegrepen in de prijs van je abonnement. Je kunt zelfs je parfum keuzes voor de komende maanden inplannen. Ik ben er heel erg blij mee, want het heeft me van zeker al 3 miskopen gered. 🙂 Het lijkt me trouwens ook een heel mooi cadeau idee voor de parfum liefhebbers in je leven.

Ik heb ook regelmatig losse samples bij Nederveen Cosmetics gekocht. Zij hebben ontzettend mooie selectie van ultra high end niche parfum huizen zoals Roja Parfums, House of Sillage en Xerjoff.

Dus nu weet je al mijn tips & trucks om succesvolle ‘blind buys’ zoals de parfum gemeenschap blind-kopen noemt. Volg De Parfum Lade op Instagram voor dagelijkse foto’s van mij collectie en voor alle deals en koopjes die ik daar deel. En, tot snel!