Mijn Collectie: Top 10 Amber Parfums

Amber is mijn meest favoriete parfum categorie. Maar wat is het eigenlijk? Wel, dat is en niet echt makkelijk om uit te leggen want amber zoals het in de natuur voorkomt (als duizenden jaren oude uitgeharde boom hars ook bekend als barnsteen) heeft geen geur en is dus niet wat er in parfum in parfum wordt gebruikt.

Om het amber-accord in parfums te creëren wordt een een mengsel van o.a. benzoine, ambergris, labdanum, vanille en patchouli gebruikt.

Klinkt ingewikkeld? Ja, dat is het ook. En om het nog onduidelijker te maken spreken parfumeurs ook van witte, goud en donkere amber afhankelijk van de gebruikte proporties van de ingrediënten die ik net noemde en eventueel toevoegingen.

Leuk weetje: Ambergris, komt wél in de natuur voor. Het is een afscheiding uit het darmstelsel van de potvis. Het wordt tegenwoordig nog maar weinig in parfumerie gebruikt omdat het zo zeldzaam en dus kostbaar is. Maar ook omdat het als onethisch wordt beschouwd om uit de walvis jacht ingewonnen ambergris te gebruiken. Ambergris die de potvissen op natuurlijke wijze afscheiden en vervolgens op stranden aanspoelt, wordt als ethisch beschouwd. De geur van ambergris wordt na gebootst door met diverse synthetische geurstoffen zoals Grisalva, Ambreine en Ambroxan.

Hoe ruikt het?

Amber is een zoete, harsachtige, behaaglijke en warme, vaak nogal poeder-achtige accord. Door de diverse balsems kan het soms ook een beetje kruidig ruiken. Het is een heerlijk geurprofiel voor de koudere maanden.

Mijn Collectie

Zoals ik al zei, dit is mijn parfum categorie en ook de grootste groep in mijn collectie toevoegen. Deze post zou na genoeg eindeloos zijn als ik ze allemaal hier zou laten zien. Dus hier is mijn Top 10.

1. Elie Saab - Essence No. 3 Ambre

In mijn ogen is dit dé perfecte amber parfum. Niet te zoet, niet heel kruidig of harsachtig. Alles is perfect uit gevoerd. De parfumeur is Francis Kurkdjian. 

parfum noten:

Amber, Opopanax (Gompastinaak), Patchouli & Sandelhout.

2. Ortigia Sicilia - Ambra Nera

Ambra Nera is ontzettend kruidig en diep. Het is niet te zoet en door de toevoeging van Cederhout heeft het een houtachtige ondertoon dat dit een hele elegante parfum maakt.  

parfum noten:

Amber, Specerijen, Hars, Cederhout, Patchouli, Galbanum (Gomhars), Labdanum & Eikenmos.

3. Estée Lauder - Amber Mystique

Amber Mystique is door de toevoeging van wierook en oud zowaar nóg dieper dan Ambra Nera. Dit is het soort parfum dat je voor puur en alleen voor je zelf draagt, want de kans is groot dat anderen dit niet kunnen waarderen.

parfum noten:

Amber, Wierook, Agarhout (Oud),Framboos, Bulgaarse Roos, Rosa Damascena, Labdanum, Zwarte bes, Sandelhout, Patchouli, Roze peper, Leder, Muskus, Ylang-Ylang & Jasmijn.

4. Boucheron - Ambre D'Alexandrie

Ambre D’Alexandrie ruikt naar appeltaart met rum, maar gek genoeg heeft het geen rum noot. Dus ik vermoed dat dit door het tabak in topnoten komt. Het is zoeter dan de eerdere 3 in deze lijst, maar heeft een transparante karakter waardoor het nooit bedwelmend wordt.  

parfum noten:

TOP: Vanille, Tabak & Benzoine

MIDDEL: Amber & Labdanum

BASIS: Ambergris & Musk

5. Hermès - L’Ambre des Merveilles

Over transparant gesproken, L’Ambre des Merveilles is denk ik wel de transparante Amber die ik ooit heb geroken. Ik noem het dan ook mijn meest brave amber. De labdanum geeft het wel die typisch harsachtige geur, maar is heel licht toegepast. Het heeft ook iets helder of sprankelend wat het een chique vibe geeft. Het projecteer ook niet heel verder, dus je zou dit prima naar werk kunnen dragen.

parfum noten:

Amber, Vanille, Labdanum & Patchouli

6. Van Cleef & Arpels - Ambre Impérial

Ambre Impérial ​ruikt bijna hetzelfde als L’Ambre des Merveilles maar meer geconcentreerd. 

parfum noten:

TOP: Roze peper & Bergamot

MIDDEL: Amber, Tonkaboon, Vanille & Benzoine

BASIS: Houtachtige noten

7. L'Artisan Parfumeur - L'Eau d'Ambre

L’Eau d’Ambre is de eerste echt poederige amber in deze lijst. Als het helemaal opdroogt, blijf je met een vanille poeder lucht dat me beetje aan custard poeder doet denken. Heel lekker. 

parfum noten:

Amber, Vanille, Patchouli & Geranium.

8. Reminiscence - Ambre

Ambre van Reminiscence heeft ook behoorlijk poederig, maar het niet dat bijna gourmand effect van de vanille in L’Eau d’Ambre. Dit parfum draag ik het liefst naar bed, het zo lekker kalmerend & cozy.

parfum noten:

TOP: Geranium & Kruidnagel

MIDDEL: Patchouli, Sandelhout, Guaiac hout & Ceder uit Virginia

BASIS: Ambergris, Benzoine, Franse Labdanum, Vanille & Muskus

9. Avon - Mesmerize Mystique Amber

Mesmerize Mystique Amber is een goed betaalbaar parfum. €12,50 voor 50 ml en daarvoor krijg je een lekker fris, fruitige, niet te zoete amber. 

parfum noten:

TOP: Perzik

MIDDEL: Jasmijn

BASIS: Amber

10. Demeter Fragrance (Fragrance Library) - Amber

Amber van Demeter is wat men een soli-noot parfum noemen, Het heeft namelijk maar één noot / accord: amber. Dit is naar mijn mening amber in zijn meest basale vorm. Een soort basis formule waar parfumeurs andere dingen aan toevoegen om iets unieks te creëren. Dus, als je niet zeker weet of je ooit amber hebt geroken, maar bent wel geïnteresseerd, dan zou ik hiermee beginnen. Als je dit niet lekker vindt ruiken, dan is amber niet voor jou, want alle andere zijn een variant hiervan.

parfum noten:

TOP: Geranium & Kruidnagel

MIDDEL: Patchouli, Sandelhout, Guaiac hout & Ceder uit Virginia

BASIS: Ambergris, Benzoine, Franse Labdanum, Vanille & Muskus